Συγγραφέας: Κρίστοφερ Παολίνι
Τίτλος: Έραγκον
Εκδόσεις:Πατάκη
Για τους φίλους των βιβλίων φαντασίας και της μαγείας αποτελεί μία πολύ ευχάριστη έκπληξη το πρώτο βιβλίο της επικής τριλογίας «Έραγκον», που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Πατάκη.
Ο μόλις δεκαπέντε ετών Κρίστοφερ Παολίνι που περιγράφει τον εαυτό του ως «άπληστο αναγνώστη με ακόρεστη γνώση για ασυνήθιστες γνώσεις», εμπνεύστηκε από την «χωρίς σύνορα» αγάπη του για το φανταστικό και την επιστημονική φαντασία, για να δημιουργήσει ένα επικό έργο που ικανοποιεί και τους πιο δύσκολους αναγνώστες του είδους, μικρούς και μεγάλους. Το έργο που έχει αποσπάσει θριαμβευτικές κριτικές, έχει κυκλοφορήσει σε 36 χώρες και είναι διεθνές μπεστ-σέλλερ.
Πρόκειται για την ιστορία του του νεαρού Έραγκον, που βρίσκει μία γαλάζια πέτρα, η οποία θα του αλλάξει τη ζωή. Ο φανταστικός κόσμος του Παολίνι, αρχικά μας θυμίζει τους μαγικούς κόσμους του Τόλκιν. Άνθρωποι και φανταστικά πλάσματα που μιλούν μία φανταστική γλώσσα, ένας χάρτης και ένας ήρωας, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπίσει έναν κακό άρχοντα.
Ωστόσο το έργο αυτό τελικά αποδεικνύεται πως αφήνει τη δική του σφραγίδα σε αυτό το λογοτεχνικό είδος. Μετά από τις πρώτες περιγραφές, ο αναγνώστης ταξιδεύει σε έναν πρωτόγνωρο και άκρως συναρπαστικό και ευφάνταστο κόσμο. Το Έραγκον δεν αποτελεί απλά μία προσπάθεια να συμπλεύσει με τα υπόλοιπα μυθιστορήματα αυτού του είδους, που τα τελευταία χρόνια έχουν μεγάλη επιτυχία, αλλά κερδίζει επάξια τα θετικά σχόλια και κριτικές.
Το Έραγκον είναι η ιστορία ενός νεαρού, του Έραγκον, ο οποίος ζει σε μία μαγική χώρα. Ο νεαρός βρίσκει στα βουνά μία παράξενη γαλάζια πέτρα. Το γεγονός ότι πρόκειται για ένα αυγό, το καταλαβαίνει ξαφνικά, όταν από το αυγό βγαίνει ένας μικρός δράκος. Αυτό θα του αλλάξει τη ζωή για πάντα. Μυστηριώδη και τρομαχτικά πλάσματα εμφανίζονται στην Αλγαισία, τον τόπο όπου μένει ο Έραγκον με το θείο και ξάδελφό του. Οι τρομακτικές αυτές φιγούρες είναι βοηθοί του κακού βασιλιά, ο οποίος έχει συμφέρον να μη γεννηθεί ο μικρός δράκος. Προκειμένου να καταστρέψουν πλάσματα αυτά το αυγό, βάζουν φωτιά στο σπίτι του Έραγκον. Εκεί σκοτώνεται ο θείος του. Έτσι ξεκινάει το ταξίδι του…
Από τη στιγμή που ξεκινάει κανείς να διαβάζει αυτό το βιβλίο, είναι δύσκολο να το αφήσει στην άκρη. Ο ίδιος ο Παολίνι εύχεται το Έραγκον να αφήσει στους αναγνώστες «την ίδια αίσθηση δέους» που είχε και εκείνος όταν έγραφε το βιβλίο. Και πραγματικά το καταφέρνει να μαγέψει τους αναγνώστες του…


Ιωάννα Κασίμη, 06-10-2005